25 Mart 2009

Geceyarısı Ekspersi 2 - Yemekli Vagon

Çok uzun bir aradan sonra merhaba sevgili takipçilerim. Görüyorum ki ben yeni post girmedikçe takipçilerim artıyor. Sanırım Lessie bize birşey anlatmaya çalışıyor. Herneyse, konumuz bu değil. Konumuz, geceyarısı öğünleri ve bu öğünler sayesinde yaşadığım aşçılık kariyerimin zirve anlarından biri.


Beni bilenleriniz bilir, iflah olmaz bir oburumdur efendim. Oburluğum da en çok geceyarısı azar. Götümü kaldırıp yatağa gitmeye bile üşendiğim o anlarda midemden gelen haraslamalara kayıtsız kalamam ve derhal mutfağa seyirtirim. Bilirsiniz, yaparım bunu. Ve genelde bu mutfağa seyirtmelerim hayırlara vesile olmaz, öyle iki büsküviyle geçişmez o açlık. Kıçımdan sıktığım birçok makarna tarifi de böyle uzun gecelerde çıkmıştır.

Makarna uzmanlık alanım desem pek yanlış olmaz herhalde. Hayatım bir dolu abuk-subuk, ekstrem makarna sosları keşfetmekle geçti. Çokça saçmaladım. Çok karışık ve ağır makarnalar yapıp mide fesadı da geçirdim. En sonunda gördüm ki, güzel bir domates soslu makarna aşkların en güzeliymiş. Ve kariyerimin zirvesine az sonra vereceğim oldukça "minimal" ve "hafif" tarif ile çıktığımı belirtmek isterim. Özellikle "hafif" olması çok önemli, keza saat 01:00'i geçti mi benim midem bile tereyağlı kollestrol bombalarını kaldıramıyor.

Neyse. Tarif aşşağıda. Ölçülerimiz bardakla, kaşıkla.


Süre: 15 dakika (evet, sadece 15!!!)
Porsiyon: 2 kişilik (normal 2 kişi)
Malzemeler:
250 gr (yarım paket) Makarna
2 adet küçük salkım ya da 1 adet kocaman Ayaş domates
2 adet sivri biber
1 diş sarımsak
Domates Salçası
Kimyon
Tuz
Zeytinyağı

Öncelikle makarnayı haşlıyoruz, bunu bilmeyeniniz yoktur sanırım. Makarna haşlanırken bir yandan domatesleri ve biberleri temizleyip (kabuk soymak olsun, biberlerin oratasındaki anlamsız çekirdekli kısmı çıkartmak olsun) blender'a koyuyoruz. Bir yemek kaşığı domates salçası, bir çay kaşığı tuz ve ondan biraz daha fazla kimyonu (ki işin püf noktalarında biri kimyon) ilave edip hepsini blender'dan geçiriyoruz. Domates ve biberin "ölme" süreleri çok yakın olduğu için hepsini birden karıştırmak bir sorun yaratmaz, rahat olun. Daha sonra haşlanan makarnayı süzüp, boş tencereye göz kararı zeytinyağı koyup önceden dövdüğümüz (dövdük değil mi?) bir diş sarımsağı pembeleşinceye ya da tüm evi sarımsak kokusu kaplayıncaya kadar kavuruyoruz. Eğer sağlam bir davlumbazımız yoksa, bunu yapmıyoruz. Unutmayın ki bu bir gece yemeği ve biz evdekileri sarımsak kokusuyla uyandırmak istemeyiz. Bu arada, sadece zeytinyağının makarnada nasıl duracağına dair süpheleriniz varsa biraz tereyağı eklemenizde bir sakınca görmüyorum, açıkçası ben ekledim. Herneyse, sarımsakları hallettikten sonra blenderdan geçirdiğimiz sosu da tencereye boşaltıp iki-üç dakika karıştırdıktan sonra süzdüğümüz makarnayı da ekleyerek bir süre karıştırarak pişiriyoruz ve altını kapattığımız gibi mideye indirip zıbarıp uyuyoruz.

Makarana olarak burgu ya da midye gibi sosu içine alan makarna türlerini tercih ederseniz, sosunuz piç gibi tencerenin dibinde kalmaz. Ayrıca eğer evinizde güzel bir acı biber salçası varsa çok abartmamak kaydıyla hafif bir acı ve lezzet katması için kullanabilirsiniz, keza bir dahaki sefere ben kullanacağım.

Son olarak, en lezzetli ve (doğal olarak) en zararlı yemek yatmadan önce yenendir der, cümlenize iyi tıkınmalar dilerim.


Not: Çektiğim fotoğraflarda bir yemek kitabı havası yakalamak istedim amma sevgili HP izin vermedi, biraz bulanık çıktı. Hiç te böyle yapmazdı namıssız, kendisi 5 megapiksel de...

Not 2: Hepsini yedim. Ohhhhh.

5 yorum:

arınpaşa dedi ki...

1. sizin mutfaa özlemişim.
2. ev hanımı blogu postu gibi olmuş. biraz daha komiği.
3. şaka lan, çok daha komiği. çünkü bu olayı defalarca gözlerimle gördüm. (maralcan's midnight crisis)
4. üşenmeyip fotoğraf çektiğine inanamıyorum.
5. şöyle bir teorim var: şimdi misal oytun, deniz, sen, ben, kürşaam, berül, nesso falan; herkes ayrı yerlerde ya artık: biz aslında biraz birbirimze haber vermek, beraber yapamdığımız geyikleri yapmak için bu blog olayına dadandık.
6.bence çok iyiyiz. bence çok iyiyiz. sizce nasılız? bizce çok iyiyiz.

musluk contasi dedi ki...

ben biraz ozentilik gordum!

musluk contasi dedi ki...

Ne o bisi diemiosun tabi di mi kabul edion ozenti olduunu. hergele seniiiiii

bigbeckenbauer dedi ki...

terbiyeni takın kadın!

bop dedi ki...

bi kere zeytinyağı ve makarna dedin mi hemen italyanlar akla gelir. Tavsiye:

Denklemden biberi çıkar, paraya kıy mozeralla al. fesleğen al. sarmısağı çok kavurma. fesleğeni çok pişirme sona doğru at. bi de öle dene. çok italyandır yannız dikkat et zehirlemesin.